Choď na obsah Choď na menu
 


Najlepšie pudingové osie hniezda..

osie-hniezda.jpg

Cesto:
448g mlieka
32g čerstvého droždia
720g hladkej múky
120g kryštálového cukru
10g soli
400g masla

Puding:
8 dl mlieka
2 žĺtky
120g Zlatého klasu
2 vanilkové cukre
250g kryštálového cukru
hrozienka
žĺtok na potretie

Postup:
Múku, cukor a soľ zmiešame dokopy. Mlieko s droždím rozmiešame, vlejeme do múky a vypracujeme cesto. Necháme v chladničke odstáť asi hodinu. Potom ho vyberieme, rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 1 cm. Maslo nakrájame na plátky a poukladáme na rozvaľkané cesto. Trošku poprášime múkou, aby sa nám nelepilo na ruky. Dlaňami maslo mierne pozatláčame do cesta a následne cesto na trikrát zložíme. Valčekom ho trochu „ubijeme“ a rozvaľkáme na približne rovnaký obdĺžnik ako na začiatku a znova trikrát preložíme. Toto opakujeme ešte jedenkrát, čiže dokopy budeme prekladať trikrát. Takto pripravené cesto zabalíme do mikroténového vrecka a dáme do chladničky na asi 1 hodinu. Medzitým si uvaríme puding, za stáleho miešania ho vychladíme, aby bol vlažný a dal sa roztierať. Cesto rozvaľkáme na cca 1 cm, natrieme naň puding, posypeme hrozienkami a zrolujeme ako štrúdlu. Aby sa nám osie hniezda lepšie krájali, naplnené cesto dáme do mrazničky na niekoľko minút, pokiaľ nám trochu nestuhne (cca 20 minút) Vyberieme, nakrájame na kolieska hrubé asi 2 cm, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečieme do zlatista (20-30 minút). Povrch môžeme pofŕkať čokoládou, alebo posypať práškovým cukrom. Nikdy v živote som nejedla lepšie a chutnejšie osie hniezda..

Puding:
Mlieko dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom. Trochu mlieka odoberieme a rozmiešame v ňom Zlatý klas a žĺtky. Vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

Z tejto dávky vyjde cca 20-25 ks osích hniezd..

 

osie-hniezda.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

hary - prosim info

Dobrý deň, v recepte je uvedené 448 g mlieka. To je koľko ???

Lorna - Re: prosim info

To je 448 gramov..

harry - Re: Re: prosim info

Dobrý deň, viem, že g je gramov, ale myslela som, že mlieko bude uvedené v dl., alebo ml. ako v iných receptoch. Ďalej už je uvedené normálne že do pudingu ide 8 dl mlieka, preto ma to zarazilo.

mony - mňam mňam

Výborne osie hniezda (clap) (clap)