Choď na obsah Choď na menu
 


Poťahová hmota z Marshmallows cukríkov (MMF)

" Marcipán" z Marshmallow..

 

Keďže som túto hmotu (MMF) robila vždy len "od oka", nemohla som vám poskytnúť presný recept. Konečne som odvážila cukor, tak tu ho máte:


1 balíček (300 g) amerických Marshmallows cukríkov (dostať ich v Lidli, keď majú americký týždeň)

1 kg Považského práškového cukru (vrátane dopracovania na doske)

dve štipky práškovej kyseliny citrónovej


Postup:

Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou, vložíme ich do nádoby a dáme do mikrovlnky zohriať na cca 30 sekúnd. Pozrieme, či sú už roztopené, ak nie, dáme naspäť hriať, až kým sa neroztopia. Mala by to byť len taká pena. Do roztopených cukríkov pridávame za stáleho miešania preosiaty práškový cukor. Pre chuť pridáme kyselinu citrónovú alebo mandľovú, vanilkovú, citrónovú a inú  arómu.. Miešať môžeme ručne vareškou, no menej náročné to je ručným šľahačom s hnetacími nadstavcami (špirálami). Hmotu vyberieme na cukrom posypanú dosku a ešte ručne dopracujeme. Vaľkáme na doske poprášenej Solamylom alebo cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu okamžite po vypracovaní hmoty potiahnem. Vtedy sa mi s ňou robí najlepšie. Zvyšok hmoty dobre zabalím do igelitového vrecúška a uskladním v chladničke. Vždy ju neskôr pridám do novej hmoty pri roztápaní cukríkov.

Hmota MMF je výborná na poťahovanie tort, je elastickejšia, ako mliečny marcipán a dobre sa s ňou pracuje.  Dá sa tiež prifarbiť. Na vzduchu rýchlo schne a chladnutím tuhne. Skúšala som ju robiť aj z našich JOJO cukríkov Marshmallow. Sú ružovo biele, čiže ak chcete ružovú hmotu, alebo prifarbíte inou farbou, sú tieto cukríky fajn. Na čisto bielu hmotu sú lepšie tieto americké Marshmallows. 

Na poťahovanie používam iba túto hmotu, no keď potrebujem sýtu farbu, tak použijem Smartflex Velvet.. MMF pri farbení na sýte farby, čiže pri použití väčšieho množstva farby, stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa..

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Dole je na ukážku zopár obrázkov cukríkov, z ktorých sa dá poťahová hmota robiť. Najlepšie sú americké marshmallow cukríky, dostať ich v Lidli počas Amerického týždňa.

 

 

 

                              Veľa úspešných pokusov.. :)

 

  Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

 

barbecue.png

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Silvia Piterkova - info o lepeni

Dobry vecer, dakujem velmi pekne za odpoved az teraz som sa na to pozrela a zistila som, ze nadpis som dala uplne iny ako som sa pytala :D este by som sa chcela opytat, ze ked chcem na takuto hmotu nalepit tie ozdobne gulicky alebo goralky, ci co to je, cim to mam prilepovat? dakujem

Lorna - Re: info o lepeni

Na prilepenie stačí voda, alebo kvapka alkoholu, bielko, jedlé lepidlo..

bea - farbenie MMF

dobrý, chcem sa opýtať, kedy treba pridať farbu do hmoty. a čo ak chcem z danej hmoty napríklad tri farby?

Lorna - Re: farbenie MMF

Dobrý deň,
farbu pridávam pri zapracovávaní cukru do hmoty. Ak chcete z jednej várky viac farieb, treba nechať hotovú hmotu bielu a až potom zapracovávať farbu. Ide to však ťažšie, ako počas spracovávania hmoty.

Marcela - farebná hmota

Dobrý deň prajem,
chcem sa spýtať ako mám túto hmotu zafarbiť a kde kúpim farby? Chcela by som vyskúšať nejaké postavičky vyformovať. Mám to nechať najprv stuhnúť?
Ďakujem

Lorna - Re: Farba

Dobrý deň.. Marcipán zo sušeného mlieka nikdy nebude biely. Jedine, ak by ste ho umelo vybielili potravinárskou belobou. Ja na poťahovanie tort používam hmotu MMF, to je hmota z cukríkov. Vyššie je recept. Pekný deň prajem.:)

Lucy - Farba

Dobrý deň, ja keď obťahujem tortu nikdy nemám taký pekný bielučký ten marcipán ako máte vy.. kde robím problém? Mám zlé sušené mlieko ? ďakujem

Lorna - Re: MMF

Dobrý deň, Lucia,
zrejme bude v hmote príliš veľa cukru. A samozrejme záleží aj od toho, aký používate. Na MMF je najlepší Považský cukor, ostatné nie sú také jemné a hmota sa preto láme a praská..

Lucia - MMF

Dobrý deň, chcem sa spýtať v čom je problém keď hmota nie je elastická, mrví sa, trhá pri valkaní....Prvý krát sa mi podarila úplne ukážkovo a odvtedy ani raz.

Lorna - Re: Farba

Dĺžka zohrievania záleží od množstva cukríkov.. Skúste to priebežne kontrolovať po cca 20-30 sekundách. Keď budú spenené, vtedy je tá správna teplota.. Arómu môžte pridať, akú chcete.. Ja väčšinou dávam citrónovú šťavu..

Zuzana - Farba

Dakujem velmi pekne za odpoved. Este by som sa chcela opytat asi kolko to mam hriat v tej mikrovlnke a chut ked pridam mandlovu aromu, myslite ze bude chutit ako marcipan?

Lorna - Re: Farba

Dobrý deň,
cukríky sú celkom biele, keď z nich umyjete ružový cukor, takže aj hmota je krásne biela.. Na takú okrúhlu tortu by vám malo stačiť jeden, až jeden a pol balíčka týchto cukríkov.. Keď vám aj ostane niečo navyše, zabaľte to do mikroténového vrecka a odložte do chladničky. Potom pred použitím len krátko zohrejete v mikrovlnke a môžete znovu hmotu použiť.
Ďakujem za pochvalu a prajem vám veľa inšpirácie a zdaru pri pečení a zdobení maškŕt pre vaše detičky..:)

Zuzana - Farba

Dobry den,
krasne torty a vobec vsetko co robite je krasne. Tiez obcas peciem, hlavne mojim detom, ale ja som potahovu hmotu vzdy kupovala. Chcela by som sa spytat ako dosiahnete, ze z ruzovych cukrikov mate krasnu bielu potahovu hnmotu? To sa daju az tak dobre umyt? A kolko potrebujem surovin na velku okruhlu tortu a s malymi ozdobami?
Dakujem velmi pekne,
Zuzana